رئیس بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان امام رضا(ع) مشهد با اشاره به اینکه ما در پیک پنجم هستیم. درمانگرها توانایی و انگیزه محدودی دارند، گفت:درست است که پرسنل پزشکی قسم پزشکی خورده، او مدام بیماران را درمان میکند، اما کسی برای جلوگیری از افزایش تعداد بیماران تلاشی نمیکند. علیرضا صداقت در نشست « ابتلاء به کرونای […]
رئیس بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان امام رضا(ع) مشهد با اشاره به اینکه ما در پیک پنجم هستیم. درمانگرها توانایی و انگیزه محدودی دارند، گفت:درست است که پرسنل پزشکی قسم پزشکی خورده، او مدام بیماران را درمان میکند، اما کسی برای جلوگیری از افزایش تعداد بیماران تلاشی نمیکند.
علیرضا صداقت در نشست « ابتلاء به کرونای دلتا و وضعیت شهر مشهد»، به صورت مجازی برگزار شد، اظهار کرد: میانگین سنی افراد فوت شده در پیک پنجم کرونا نسبت به پیک چهارم ،۶ سال کاهش یافته است، بیماران و افراد فوت شده در این پیک جوانتر هستند؛ این اتفاق هم دلایل فراوانی دارد و نباید صرفا با این نگاه که ویروس، افراد جوانتر را مبتلا میکند بررسی کنیم.
وی ادامه داد: یکی از دلایل این کاهش سن افراد فوت شده این است که افراد پیر و سالمند که ریسک بالای فوت در ابتلا به کرونا داشتند را احتمالا در پیکهای قبلی از دست دادهایم و فوت شدهاند؛ واکسیناسیون نقش خیلی بالایی در این کاهش سن نداشته است؛ اما چون در حال حاضر واکسیناسیون فقط برای افراد سن بالا انجام شده است، یک امتیازی را به واکسیناسیون میدهند که به دلیل واکسن است که سن فوتیها کاهش پیدا کرده است.
وی تاکید کرد که دیر مراجعه کردن بیماران به مراکز درمانی از مهمترین دلایل وضع وخیم و حال بد بیماران است و گفت: این مراجعه دیر در چند مرحله اتفاق میافتد؛ مرحله اول زمانیست که بیمار حال مساعدی ندارد و پس از چند روز ممکن است به پزشک عمومی مراجعه کند. پس اولین مراجعه به پزشک هم احتمالا با تاخیر است که بر اساس مطالعات ما بین سه تا پنج روز در این مرحله تاخیر وجود دارد. مرحله بعد زمان ارجاع به بیمارستان است که در این مرحله هم همان تعداد روز تاخیر وجود دارد.
رئیس بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان امام رضا(ع) مشهد ادامه داد: بر اساس این مطالعات، بیشترین زمان تاخیر در مراجعه به بیمارستانها بین ۱۰ الی ۱۵ روز است که این تاخیرها شایعترین علت وخامت اوضاع و مرگ بیماران است. این تاخیرها باعث میشود که مطالعات و پژوهشهای دانشگاههای علوم پزشکی هم مخدوش شود و ما نتوانیم به طور دقیق برخی ویژگیهای ویروس مانند دوره کمون آن در این پیک را به دست آوریم. تنها میتوانیم بگوییم دوره کمون بیماری دلتا کوتاهتر از سایر گونهها است، اما علائم بیماری تفاوت خیلی زیادی ندارد ولی روند خیلی سریعی دارد و اگر در مراحل اولیه خوب درمان نشود، فرد را با مشکلات جدی روبرو میکند.
از نظر این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، پاندمی و بیماریهای همهگیر مانند کرونا، مانند یک وان حمام است که شیر آبی با سرعت زیاد در حال پر کردن آن است. صداقت ادامه داد: متاسفانه ما برای جلوگیری از سر ریز نشدن آب به بیرون از وان، به جای این که شیر آب را ببندیم، با قاشق و لیوان در حال تخلیه آب از وان هستیم. باید شیر آب را ببندیم وگرنه آب در هر حال سر ریز خواهد شد. ما چهار پیک را پشت سر گذاشتیم و در پیک پنجم هستیم؛ درمانگرها توانایی و انگیزه محدودی دارند؛ درست است که قسم پزشکی خورده اند، اما زمانی که میبیند هر چه او در خط مقدم تلاش میکند و سعی میکند با قاشق وان را خالی کند، اما هیچکس شیر آب را نمیبندد، انگیزهاش کم میشود. او مدام بیماران را درمان میکند اما کسی برای جلوگیری از افزایش تعداد بیماران تلاشی نمیکند.
صداقت با انتقاد از کسانی که میگویند پیک پنجم قابل پیشبینی نبود خاطرنشان کرد: مگر رستورانها پر از آدم نبود؛ مگر روی موبایل ما مدام پیامکهای سفرهای تفریحی نمیآمد؛ مگر قشم و کیش پر نبود؛ مگر جادههای شمال پر از ترافیک نبود؛ مگر واکسیناسیون در کشور به اندازه متعادل پیش رفته است؛ مگر مراکز قرنطینه که در شهرها ایجاد کردیم پر شده است، از یک مرکز قرنطینه با ۲۶۰ نفر ظرفیت تنها سه نفر وجود دارد، این بیماران کرونایی کجا هستند، در شهر تردد میکنند.
وی افزود: عده قلیلی هستند که در خانه خودشان را قرنطینه میکنند، مگر مردم میتوانند کرکره مغازهشان را پایین بکشند، مگر ما آنها را از نظر مالی پشتیبانی کردیم؛ حتی مگر تفاوت جدی بین رفتار آدمها در مقایسه با ۶ ماه گذشته اتفاق افتاده؛ زمانی که تمام اینها را نگاه کنیم، نتیجه میگیریم که باید منتظر این پیک میبودیم. تنها چیزی که میتوانست جلوی پیک پنجم کرونا را بگیرد، واکسیناسیون مطابق با استانداردهای جهانی بود ولی هم تولید واکسن عقب افتاد و هم در خرید عقب ماندیم و در نتیجه تزریق هم آهسته پیش رفت.
رعایت پروتکلها ۳۵ درصد شده است
وی متذکر شد: رعایت پروتکلها هم به فراموشی سپرده شده است؛ نرخ رعایت پروتکلها و ماسک زدنها در جامعه، سه ماه قبل در اوج پیک چهارم به ۷۵ درصد رسیده بود ولی امروز طبق آمار دانشگاه علوم پزشکی مشهد این عدد تنها ۳۵ درصد است. تازه من عرض کنم که نحوه اندازهگیری این عدد هم خیلی بالا است و ما به بالا گرد میکنیم. شما در خیابانها ببینید چقدر از مردم ماسک میزنند. رفتار مردم در روزهای اولی که مترو باز شد را با الان مقایسه کنید. در آن زمان مردم با چه مراقبتی از مترو استفاده میکردند، اما الان به راحتی در صف بستنی فروشی میایستند. همچنان عروسیها و مجالس و … هم برقرار است. هر فرد آلوده تا ۴۰ نفر را میتواند مبتلا نماید. تازه این برای کسانیست که تست PCR داده و میدانند که کرونا دارند، کسانی که اطلاع ندارند و در جامعه تردد میکنند را محاسبه نمایید.
صداقت افزود: مردم و مسئولان هر دو از یک جنس هستیم. اگر مسئول مربوطه جلوی تالارها و عروسیها را نمیگیرد، منِ مردم به این مهمانیها نروم. اگر رفتیم، پس چرا فکر نکنیم نهتنها موج پنجم، بلکه موج ششم هم خواهد آمد؟ در جلسه استانداری به دولت هم عرض کردیم که ما مطالبه بستن و تعطیلی رستورانها و مساجد و … را داریم، طبق همان چیزی که در شرایط قرمز باید انجام شود. اگر همچنان پیامک سفرهای تفریحی میآید، ما شک میکنیم که دست دولت و این تورهای تفریحی یکی باشد. چطور آن کسی که با خودروی شخصی سفر میکند جریمه و مجازات میشود ولی کسی که با قطار، هواپیما و حمل و نقل عمومی به سفر میرود ایرادی ندارد. مگر قطار و هواپیما ویروس منتقل نمیکند. تا زمانی که این شرایط باشد، ما باید منتظر موجهای ششم و هفتم هم باشیم.
ابتلا ۲۵ نفر و ۳ فوتی در یک جشن تولد / شهردار میگوید ارزانترین وسیله حملونقل عمومی(مترو)را تعطیل نمیکنیم
رئیس بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان امام رضا(ع) مشهد تصریح کرد: از یک مراسم تولد در یک باغ ۲۵ نفر به کرونا مبتلا شدند که ۱۰ نفر هم اکنون در بیمارستان امام رضا بستری هستند و سه نفر هم تا این لحظه فوت کردهاند. یکی از بیماران من که دیروز مراجعه کرد، ۳۲ ساله بود و در مراسم ختم داییاش که به دلیل کرونا فوت کرده بود به کرونا مبتلا شده بود. دو بیمار دیگر از معلمهای کلاسهای خصوصی کودکان بودند. مگر ما این تولدها، مراسمها، کلاسهای آموزشی کودکان و … را تعطیل کردهایم که انتظار این موج پنجم را نداشتیم. یا مگر بیماریابی فعال داشتیم؟ در بیماریابی فعال در استرالیا، تا ۸۰ الی ۱۲۰ تماس افراد بیمار با دیگران را ردیابی میکردند، تست میگرفتند و قرنطینه میکردند. در اینجا ما در بهترین حالت تنها در یک برهه زمانی کوتاه سه تا هشت تماس را ردیابی کردیم.
وی ادامه داد: مراکز قرنطینه که در موج دوم و سوم ساختیم خاک میخورد. مداخله گران حوزه پزشکی به راحتی در جامعه فعالیت میکنند و از طب سنتی تا مدرن در امر درمان دخالت میکنند.به شهردار و فرماندار و دیگران میگوییم مترو را ببندید، میگویند ارزانترین وسیله حمل و نقل را نمیتوانیم تعطیل کنیم، راست هم میگویند. میگوییم ایستگاهها و فروشگاههایش را ببندید، میگویند خرج سه تا خانواده را در میآورد و نمیشود تعطیل کرد. سرویسهای شهرکهای صنعتی را ببینید که کارگرانی که سطح تماسهایشان با دیگران هم بسیار بالاست در چه وضعیتی هستند. اکنون در آستانه عزاداری امام حسین(ع) هستیم؛ با توجه به این وضعیتی که در مراسمهای عید غدیر در خیابانها میبینیم، پیشبینی شما از مراسمهای آن ایام چیست؟
واکسیناسیون در مشهد؛ ۲۷ درصد پایینتر از میانگین کشوری
صداقت متذکر شد: در شهر مشهد از گروههای واجد شرایط واکسیناسیون تنها ۴۸ درصد واکسن زدهاند و به دلیل تبلیغات منفی سایر افراد نزده و اقدام نکردهاند، در کشور این عدد ۷۵ درصد است. تمام آنچه عرض کردم در حکم همان شیر آب است. شیرآب را باید ببندیم. نباید به هم پاس دهیم. مردم به مسئولان و مسئولان به مردم. منی که فهمیدم و متوجه شدم آیا رعایت کردم؛ بیشترین افرادی که در عید به ترکیه سفر کردند پزشکان بودند.
مطالبه کردیم شهر بهویژه حرم مطهر رضوی تعطیل شود
رئیس بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان امام رضا(ع) در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر اینکه بخشی از بیماران مشهد مسافران هستند، آیا در جلسات پزشکان و متخصصان با مسئولان استانداری و سایرین درخواستی برای تعطیلی حرم مطهر رضوی جهت جلوگیری از ورود مسافران ارائه شده است یا خیر، اظهار کرد: حلقه مفقودهای جدی در این حوزه داریم و آن مسئولیت پذیری است. ببینید الان که حرف از محدود کردن فضاهای مجازی و اینترنت شده است، تا همین لحظه یک میلیون امضا جمعآوری شده و مردم تقاضا کردهاند که مصوبه مجلس اجرا نشود. آیا در موارد مشابه اقدامی انجام دادهایم.
صداقت ادامه داد: اگر در یک خیابان حفاری صورت بگیرد، شما صبر میکنید که شهرداری تابلو ورود ممنوع بزند یا خودتان به آن ورود نمیکنید تا در چاه نیفتید؟ اگر یک مقام مسئول جایی را تعطیل نکرده است، چرا من بروم. قطعا مقام بالادستی باید ورود کند، اما یک جای کار من هم میلنگد. بیایید اورژانس تنفسی بیمارستان امام رضا و ضجه زدن همراهان بیماران را ببینید. حرف من این است که اگر یک مسئول اهمال کاری کرد، من خودم چرا در خانه نمینشینم. در جلسات روز گذشته هم مطالبه کردیم که شهر کاملا به ویژه حرم مطهر رضوی تعطیل شود. شما میدانید برای همان بار اول که حرم تعطیل شد چقدر بدبختی کشیدیم تا بسته شد و تا آخر ماه مبارک رمضان هم بسته بماند.
وی اضافه کرد: اکنون نیز تلاش میکنیم، اما آیا شما هم یک کمپین و پویش برای این کار ایجاد کردید که تقاضای تعطیل کردن حرم بهخاطر حفظ جان مردم است. حس وظیفهشناسی ما مقداری پایین آمده و حس انتقاد بالا رفته است. درباره حرم مطالبه داریم، اما شرایطش بسیار سخت است و حتی ستاد ملی مقابله با کرونا هم روی این بارگاه خیلی نمیتواند اعمال نظر داشته باشد؛ دفعات قبل هم هیات دولت و تولیت رفتیم صحبت کردیم و تولیت محترم حرم آقای مروی خیلی کمک و پیگیری کردند و چندین بار خودشان تماس گرفتند تا وضعیت واقعی شهر را جویا شوند.
صداقت با بیان اینکه همچنان در موج اول کرونا هستیم خاطرنشان کرد: موج اپیدمیها را بر اساس ابتلا یا بستری تعریف میکنند. اگر براساس تعاریف رایج و آن میزانی که بیماران به تعداد پایینی برسد تا ما از موج آزاد شویم روند خودمان را بررسی کنیم، ما هنوز در پیک اول هستیم که درواقع زبانه پنجمش را بالا برده است و خیزِ پنجم پیک اول است. هیچ وقت میزان آمار ما تا حدی پایین نرسیده که بگوییم موج اول خوابیده است.
سرمها هم سهمیهبندی شدهاند / کمبود داروهای کرونایی در مشهد
در ادامه نازی ناصری مسئول روابط عمومی انجمن داروسازان استان خراسان رضوی از دو مشکل در زمینه تهیه داروهای کرونا یاد کرد و گفت: اولین مشکل ما این است که بسیاری از داروهای روتین مانند فاموتیدین، مونته لوکاست و … که برای درمان کرونا تجویز میشود اکنون در سطح شهر مشهد با کمبود مواجه شده است و متاسفانه حتی سِرُمها هم خیلی وقت است که سهمیه بندی شدهاند. داروی فاویپیراویر هم که یکی از داروهای پر مصرف است سهمیه بندی شده است.
وی ادامه داد: مشکل دیگرمان نحوه توزیع داروها توسط معاونت غذا و دارو است که مثلا داروی رمدسویر که یکی از مهمترین داروهای کرونا است را فقط در اختیار داروخانههای دولتی قرار داده است و باعث تجمع بیماران در مراکز خاص شده و باید توجه داشت که سایر بیماران مانند دیابتیها و بیماران سرطانی هم به همین مراکز مراجعه میکنند و این درحالیست که از طریق سامانههای داروخانهها، وزارت بهداشت به راحتی میتواند روی توزیع این دارو در سایر داروخانهها هم نظارت داشته باشد و لزومی ندارد صرفا به برخی داروخانهها دارو اختصاص یابد. در صورت توزیع داروها در چند داروخانه، از تجمع مردم جلوگیری میشود.
وی تاکید کرد که چنین شرایطی برای مشهد پیشبینی میشد و عنوان کرد: پس از شروع موج پنجم در زمینه داروها به مشکل خوردیم و تمهیدات لازم برای تهیه این داروها به تعداد زیاد برای شهری مانند مشهد که مشخص بود وضعیت بحرانی را پیشرو خواهد داشت انجام نشد.
منبع:ایسنا
نظرات