iso چیست؟ سازمان بین المللی استاندارد (ISO) یک سازمان توسعه استاندارد بین المللی است که از نمایندگان سازمان های استاندارد ملی کشورهای عضو تشکیل شده است. اگر تصمیمی برای گرفتن ایزو دارید آشنایی با ایزو ارزان معتبر برای شما سودمند است. ISO در 23 فوریه 1947 تأسیس شد و (از نوامبر 2022) بیش از […]
iso چیست؟ سازمان بین المللی استاندارد (ISO) یک سازمان توسعه استاندارد بین المللی است که از نمایندگان سازمان های استاندارد ملی کشورهای عضو تشکیل شده است.
اگر تصمیمی برای گرفتن ایزو دارید آشنایی با ایزو ارزان معتبر برای شما سودمند است. ISO در 23 فوریه 1947 تأسیس شد و (از نوامبر 2022) بیش از 24500 استاندارد بین المللی را منتشر کرده است که تقریباً تمام جنبه های فناوری و تولید را پوشش می دهد. 809 کمیته فنی و کمیته فرعی برای مراقبت از توسعه استانداردها دارد.
استعلام گواهینامه ایزو
استعلام گواهینامه ایزو به معنی بررسی اصالت گواهینامه صادر شده است. کارفرمایان و مشتریان باید قبل از عقد قرارداد حتما نام مرجع صدور را در سایت نهادهای بالادستی چک کنند و به ادعای شرکت صادر کننده اکتفا نکنند. باتوجهبه فراوانی مراجع صدور تشخیص اینکه کدام یک معتبر هستند و کدام غیرمعتبر میتواند دشوار باشد.
سازمان ایزو کجاست؟
این سازمان استانداردسازی را در تمام زمینه های فنی و غیر فنی به غیر از مهندسی برق و الکترونیک که توسط IEC اداره می شود، توسعه داده و منتشر می کند. دفتر مرکزی آن در ژنو، سوئیس است، و از سال 2022 در 167 کشور کار می کند. سه زبان رسمی ISO عبارتند از انگلیسی، فرانسوی و روسی.
سازمان بین المللی استاندارد یک سازمان مستقل و غیر دولتی است که اعضای آن متشکل از نهادهای استاندارد ملی مختلف است. از سال 2022، 167 عضو نماینده ISO در کشورشان وجود دارد که هر کشور تنها یک عضو دارد.
این سازمان استانداردهای بین المللی را در تمام زمینه های فنی و غیر فنی به غیر از مهندسی برق و الکترونیک که بر عهده کمیسیون بین المللی الکتروتکنیکی است، تدوین و منتشر می کند. از آوریل 2022، ISO بیش از 24261 استاندارد را توسعه داده است که همه چیز را از محصولات تولیدی و فناوری گرفته تا ایمنی مواد غذایی، کشاورزی، و مراقبت های بهداشتی را پوشش می دهد.
ISO دارای 804 کمیته فنی و کمیته فرعی مرتبط با توسعه استانداردها است.
نام و اختصارات
سازمان بین المللی استانداردسازی در زبان فرانسوی Organisation internationale de normalization و به روسی Mezhdunarodnaya organizatsiya po standartizatsii است
حروف ISO نشان دهنده مخفف یا اولیه نیستند. این سازمان این نام را توضیح می دهد:
از آنجایی که «سازمان بینالمللی استاندارد» دارای مخففهای متفاوتی در زبانهای مختلف است (IOS به انگلیسی، OIN به فرانسوی)، بنیانگذاران ما تصمیم گرفتند که شکل کوتاه ISO را به آن بدهند. ISO از کلمه یونانی isos (ίσος به معنای برابر) گرفته شده است. هر کشوری، هر زبانی که باشد، شکل کوتاه نام ما همیشه ISO است.
اما در جلسات تأسیس سازمان جدید، واژه یونانی تبیین مورد استناد قرار نگرفت، بنابراین این معنی ممکن است ریشه شناسی نادرستی باشد.
تاریخچه سازمان بین المللی استاندارد
سازمانی که امروزه با نام ISO شناخته می شود در سال 1926 با عنوان فدراسیون بین المللی انجمن های استاندارد ملی (ISA) شروع به کار کرد که در درجه اول بر مهندسی مکانیک تمرکز داشت. ISA در سال 1942 در طول جنگ جهانی دوم به حالت تعلیق درآمد، اما پس از جنگ، کمیته هماهنگی استانداردهای سازمان ملل متحد (UNSCC) که اخیراً تشکیل شده بود، با پیشنهاد تشکیل یک نهاد استاندارد جهانی جدید، به ISA نزدیک شد.
در اکتبر 1946، نمایندگان ISA و UNSCC از 25 کشور در لندن گرد هم آمدند و توافق کردند که برای ایجاد سازمان بین المللی استاندارد با یکدیگر متحد شوند. این سازمان به طور رسمی در 23 فوریه 1947 فعالیت خود را آغاز کرد.
ساختار و سازمان
ISO یک سازمان داوطلبانه است که اعضای آن مقامات رسمی استانداردها هستند که هر یک نماینده یک کشور هستند. اعضا هر ساله در یک مجمع عمومی گرد هم می آیند تا در مورد اهداف استراتژیک ISO بحث کنند. این سازمان توسط یک دبیرخانه مرکزی مستقر در ژنو هماهنگ می شود.
شورایی با عضویت چرخشی متشکل از 20 نهاد عضو، راهنمایی و حکمرانی، از جمله تعیین بودجه سالانه دبیرخانه مرکزی را ارائه میکند.
هیئت مدیره فنی مسئول بیش از 250 کمیته فنی است که استانداردهای ISO را توسعه می دهند.
کمیته فنی مشترک با کمیسیون مستقل انتخابات
ISO یک کمیته فنی مشترک (JTC) با کمیسیون بین المللی الکتروتکنیکی (IEC) برای توسعه استانداردهای مربوط به فناوری اطلاعات (IT) دارد. معروف به JTC 1 و با عنوان «فناوری اطلاعات»، در سال 1987 ایجاد شد و مأموریت آن «توسعه استانداردهای جهانی فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) برای کاربردهای تجاری و مصرفکننده است.
قبلاً JTC 2 نیز وجود داشت که در سال 2009 برای یک پروژه مشترک برای ایجاد اصطلاحات مشترک برای “استانداردسازی در زمینه بهره وری انرژی و منابع انرژی تجدید پذیر” ایجاد و بعداً منحل شد.
منبع:
ایزوسیستم
https://isosystem.org
نظرات