
مدلهای صندلی کامپیوتر طبی و ارگونومیک بسیار شبیه به هم هستند. با این وجود در یک صندلی کامپیوتر طبی جزئیات بیشتری وجود دارد؛ که موجب راحتی بیشتر و مراقبت جدیتر از شرایط جسمی و بدنی شما میشود. شاید به تازگی متوجه شده باشید که پس از یک روز کاری نسبتا طولانی کمرتان درد میکند؛ و […]
مدلهای صندلی کامپیوتر طبی و ارگونومیک بسیار شبیه به هم هستند. با این وجود در یک صندلی کامپیوتر طبی جزئیات بیشتری وجود دارد؛ که موجب راحتی بیشتر و مراقبت جدیتر از شرایط جسمی و بدنی شما میشود. شاید به تازگی متوجه شده باشید که پس از یک روز کاری نسبتا طولانی کمرتان درد میکند؛ و یا گردن و شانههای شما سفت و دردناک شده است. در این شرایط احتمالا بسیاری از افراد به شما بگویند که برای مقابله با این چالشها به یک صندلی اداری یا کامپیوتر طبی یا ارگونومیک نیاز دارید. بر همین اساس ابتدا به بررسی تفاوتهای صندلیهای طبی با مدلهای متداول ارگونومیک میپردازیم. سپس ویژگیهای صندلی کامپیوتر طبی را بررسی میکنیم.
صندلی کامپیوتر طبی چیست و چه تفاوتی با مدلهای ارگونومیک دارد؟
ممکن است از بعضی فروشندگان مبلمان اداری بشنوید که این دو صندلی در عمل یکی است. با این حال اگرچه صندلیهای کامپیوتر و ارگونومیک از نظر ظاهری مشابه بوده و مشابهتهای بسیاری با هم دارند؛ اما در جزئیات، تفاوتهایی نیز دارند. هرچند متاسفانه بسیاری از شرکتها از این اصطلاحات به جای یکدیگر برای توصیف محصولات خود استفاده میکنند؛ و در نتیجه باعث سردرگمی مصرف کنندگان میشوند.
در این مقاله هر دو نوع صندلی را معرفی میکنیم؛ و تفاوتهای آنها را شرح میدهیم. در نهایت نیز دستورالعملهایی را برای کمک به شما در انتخاب صندلی کامپیوتر مناسب و تصمیمگیری برای انتخاب بهترین گزینه طبی برای شرایط مختلف جسمی افراد ارائه خواهیم کرد.
ویژگیهای صندلی کامپیوتر ارگونومیک
یک صندلی کامپیوتر ارگونومیک برای بهتر کردن پشتیبانی از بدن شما در هنگام نشستن طولانی طراحی شده است. ویژگی کلیدی هر صندلی ارگونومیک خوب، داشتن قابلیتهای تنظیم متعدد و مناسب است.
توجه به این نکته مهم است که وضعیت نشستن افراد در طول روز تغییر میکند. بنابراین یک صندلی اداری یا کامپیوتر خوب باید با حمایت مداوم از بدن، خود را با این تغییرات تطبیق دهد. صندلیهای کامپیوتر ارگونومیک خوب میتوانند از درد کمر، گردن و شانه که ناشی از نشستن نادرست هستند جلوگیری کنند. برای رسیدن به این هدف، این صندلیها باید ویژگیهای زیر را در طراحی خود داشته باشند:
- امکان تنظیم ارتفاع صندلی
- قابلیت تنظیم زاویه پشتی
- پشتیبانی مناسب و قابل تنظیم از کمر
- امکان تنظیم عمق و عرض صندلی
- داشتن تکیهگاهی که شکل پشت را به خود میگیرد (مثل تکیهگاههای مشبک)
- کفی صندلی فوم قالبی با لبه جلوی آبشاری
- دستههای قابل تنظیم
از سویی صندلیهای کامپیوتر ارگونومیک معمولا دارای یکی از مکانیسمهای چرخشی زیر هستند:
مکانیسم همزمان: در حالت حرکت، این صندلی و تکیهگاه آن به صورت مکانیکی به هم مرتبط است. به عبارت دیگر هنگام حرکتِ تکیهگاه، صندلی با آن و در همان جهت حرکت میکند. این مکانیسم به شما اجازه نمیدهد زاویه پشتی را بدون تنظیم همزمان زاویه صندلی تنظیم کنید.
مکانیسم غیرهمزمان: با این مکانیزم فقط میتوان زاویه پشتی را تغییر داد. در این حالت شیب صندلی ثابت میماند و قابل تنظیم نیست.
به طور کلی در اغلب انواع صندلیهای کامپیوتر ارگونومیک، مکانیسم چرخشی دیده میشود. در این مکانیسم و از نظر فنی، حرکت صندلی و تکیهگاه آن بهصورت مکانیکی به هم مرتبط میشود. به عبارت دیگر مکانیسم همزمان، به صندلی و تکیهگاه اجازه میدهد تا نسبت به یکدیگر در یک نسبت ثابت حرکت کنند.
دو ویژگی مهم صندلی کامپیوتر طبی
صندلیهای اداری طبی شامل تمام ویژگیهای طراحی صندلیهای اداری ارگونومیک هستند. بنابراین این صندلیها هم میتوانند از درد کمر، گردن و شانه ناشی از نشستن نادرست و طولانی مدت تا حدود زیادی جلوگیری کنند.
با این حال دو تفاوت اساسی بین صندلی کامپیوتر طبی و ارگونومیک وجود دارد. تفاوت اول به مکانیسم چرخشی شناور و آزاد صندلی طبی مرتبط است. تفاوت دوم نیز مربوط به فوم صندلی با چگالی دوگانه آن است. همین دو تفاوت موجب مزایای بسیاری در این صندلیهای طبی یا ارتوپدی شده است.
مکانیزم چرخشی شناور آزاد
صندلیهای طبی از مکانیسم چرخشی شناور آزاد استفاده میکنند. این مکانسیم امکان کنترل جداگانه یا مستقل صندلی و پشتی آن را فراهم میکند. در حالی که این کار روی صندلیهای مجهز به مکانیسم چرخشی همزمان یا دائمی امکانپذیر نیست.
در واقع با کنترل مستقل زوایای بین پشتی و صندلی، صندلی کامپیوتر طبی قادر است برخی از شرایط سخت پزشکی، بهویژه مشکلات اسکلتی و عضلانی ستون فقرات را کاهش داده و حتی آنها را بهبود دهد. به همین دلیل نیز متخصصان پزشکی در اغلب موارد صندلی کامپیوتر طبی یا ارتوپدی را تایید و حتی توصیه میکنند.
همچنین مکانیزم چرخشی شناور آزاد موجود روی صندلیهای اداری طبی به این صندلیها اجازه میدهد تا در حالت شیبدار رو به جلو تنظیم شوند. البته این شیب رو به جلو یا شیب منفی معمولا به حداکثر 5 درجه محدود میگردد.
فوم صندلی با چگالی دوگانه
فوم قالبگیری شده مدتهاست که توسط ارگونومیستها، متخصصان بهداشت حرفهای و پزشکان متخصص ارتوپد، به عنوان بهترین گزینه برای ارائه بهترین پشتیبانی و محافظت شناخته شده هستند. در واقع فوم قالبگیری شده با چگالی دوگانه با ارائه پشتیبانی و راحتی بهتر، شرایط بسیار مطلوبتری را برای کاربران صندلیهای مجهز به این ویژگی فراهم میکنند. بنابراین میتوان گفت فوم با چگالی دوگانه یک ویژگی استاندارد در تمام انواع صندلی کامپیوتر طبی است.
در این مدلها فوم صندلی دارای یک هسته داخلی سفت است. این هسته داخلی مستحکم، توسط یک لایه فوم خارجی نرمتر احاطه شده است. ترکیب این دو لایه شرایطی را فراهم میکند؛ که وضعیت شما را بهبود میبخشد. همین ویژگی کمردرد و خستگی عضلانی را کاهش میدهد.
بهترین صندلی کامپیوتر برای افراد مبتلا به دردهای اسکلتی و عضلانی
دردهای اسکلتی و عضلانی زمانی رخ میدهد که عصبهای مختلف بدن تحت فشار قرار بگیرند. این فشارها منجر به درد در ناحیه کمر، گردن، دستها، شانهها و حتی گاهی پاها میشوند. البته بهطور معمول دردهای اسکلتی و عضلاتی فقط یک سمت بدن را تحت تاثیر قرار میدهند.
بهطور کلی بهترین صندلیهای کامپیوتر برای چنین دردهایی باید دارای یک کفی دارای شیب رو به جلو و پشتیبانی عالی از کمر باشد. به عبارت دیگر صندلی اداری طبی برای شرایط و مشکلات پزشکی مانند سیاتیک و دردهای مشابه ایدهآل هستند.
بهترین صندلی کامپیوتر برای شما کدام است؟
قبل از انتخاب یک صندلی کامپیوتر طبی یا ارگونومیک، اولین سوالی که باید به آن پاسخ داده شود این است که آیا شما شرایط پزشکی خاصی دارید یا نه؟ در این زمینه به ویژه مشکلات اسکلتی و عضلانی ستون فقرات مانند سیاتیک، فتق دیسک گمر، فتق دیسک گردن و گرفتگیهای شدید عضلانی از اهمیت بالاتری برخوردار است. اگر شما دچار چنین مشکلاتی هستید؛ به احتمال خیلی زیادی صندلی کامپیوتر طبی گزینه بهتری خواهد بود. اما اگر دچار این مشکلات نیستید؛ یک صندلی اداری ارگونومیک نیز برای شما کفایت میکند. البته طبیعی است که حتی افراد سالم نیز میتوانند با داشتن صندلی طبی حس راحتی و سلامت بیشتری داشته باشند. با این وجود ممکن است قیمت بالاتر صندلیهای اداری طبی برای همه منطقی و بهصرفه نباشد.
همچنین به یاد داشته باشید که همه صندلیهای اداری (چه طبی و چه ارگونومیک) برای افرادی با جثه و سایز متوسط طراحی شدهاند. در واقع چاره دیگری جز این نیز در شرایط تولید انبوه وجود ندارد. از سویی این کار منجر به طراحی و تولید صندلیهایی میشود که برای اکثر قریب به اتفاق مردم مناسب است. اما نکته در همین کلمه اکثریت است. در واقع اگر شما جثهای بسیار کوچک یا بزرگ داشته یا قدی بسیار کوتاه یا بلند دارید؛ احتمالا درگیری بیشتری با صندلی کامپیوتر خود داشته باشند. به عنوان مثال یک فرد لاغرِ قد کوتاه ممکن است متوجه شود که یک صندلی اداری استاندارد برای او خیلی بلند است؛ و تکیهگاه خیلی از پشت او فاصله دارد. در چنین حالتی صندلی ممکن است به تنظیمکننده ارتفاع یا تکیهگاهی متفاوت نیاز داشته باشد. مثلا تکیهگاهی که دارای قابلیت تنظیم عرض است.
بنابراین برای انتخاب صندلی مناسب با توجه به شرایط ویژه خود باید موارد زیر را در نظر بگیرید:
- مشکلات سلامتی (اسکلتی و عضلانی)، به ویژه موارد مربوط به ستون فقرات
- اندازه و شکل بدن
- نوع کار
- تعداد ساعاتی انجام کار
در یک صندلی اداری طبی دنبال چه چیزی باشیم؟
در بخش نهایی چند ویژگی مهم صندلی کامپیوتر طبی یا ارگونومیک را بررسی کردهایم. ویژگیهایی که هنگام خرید باید به آنها دقت کنیم.
قابلیت تنظیم ارتفاع: هرکسی با قد متفاوت متولد شده است. بنابراین صندلی کامپیوتر ایدهآل باید متناسب با قد کاربر قابل تنظیم باشد.
پشتی قابل تنظیم: باید پشتی خود را طوری تنظیم کنید؛ که بتوانید آن را به گونهای قرار دهید که برای فعالیت مدنظر شما مناسب باشد. همچنین باید مکانیسم قفلی وجود داشته باشد که پشتی را در جای خود ثابت نگه دارد؛ تا کمر شما به سمت عقب متمایل نشود. همچنین پشتی نیز باید قابلیت تنظیم ارتفاع داشته باشد.
مواد قابل تنفس: یک روکش صندلی با مواد قابل تنفس، برای نشستن طولانی مدت راحتتر است. بنابراین بالشتکی را انتخاب کنید که نه خیلی سفت باشد که نشستن طولانی مدت روی آن دردناک باشد؛ و نه خیلی نرم که پشتیبانی کافی را ارائه ندهد.
حمایت از کمر: حمایت خوب کمر برای به حداقل رساندن فشار روی دیسکهای کمر در ستون فقرات شما مهم است. بنابراین صندلیای انتخاب کنید که تکیهگاه آن از انحنای طبیعی ستون فقرات پشتیبانی میکند.
نظرات