اخیرا ترون (TRON)، یکی از بزرگترین و محبوبترین سیستم عامل های مبتنی بر بلاک چین، و «بیت تورنت» (BitTorrent)، رهبر پروتکل ها و محصولات نظیر به نظیر، راهاندازی زنجیرۀ بیت تورنت (BTTC) را اعلام کردهاند. بدین صورت، ظهور BTTC را میتوان آغاز یک حمله به حوزۀ تبادلات Cross-Chainو ظهور یک دورۀ کاملاً جدید در […]
اخیرا ترون (TRON)، یکی از بزرگترین و محبوبترین سیستم عامل های مبتنی بر بلاک چین، و «بیت تورنت» (BitTorrent)، رهبر پروتکل ها و محصولات نظیر به نظیر، راهاندازی زنجیرۀ بیت تورنت (BTTC) را اعلام کردهاند. بدین صورت، ظهور BTTC را میتوان آغاز یک حمله به حوزۀ تبادلات Cross-Chainو ظهور یک دورۀ کاملاً جدید در نظر گرفت. اما چرا این ارتباط اینگونه تلقی میشود و داستان این ارتباط از چه قرار است؟
برای خوانندهای که آگاهی زیادی از چیستی ترون و همچنین بیت تورنت ندارد، درک این ارتباط شاید مبهم جلوه کند. به همین دلیل، این مقاله برای شرح ارتباط میان ترون و بیت تورنت، ابتدا توضیحاتی را درمورد این دو ارز دیجیتال ارائه خواهد کرد و به دنبال آن، راهنمای شما برای کشف ارتباط بین ترون و بیت تورنت خواهد بود. پس چنانچه این موضوع برای شما جالب است، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
ترون (TRON) چیست؟
ترون، یک پلتفرم بلاک چین منبع باز است که میتواند قراردادهای هوشمند را اجرا کند و برای ساخت برنامههای غیرمتمرکز (dApps) استفاده شود. بلاک چین ترون، ارز دیجیتال بومی سیستم خود یعنی Tronix (TRX)را دارد.
گفتنی است که ترون در مارس 2014 توسط جاستین سان تأسیس شد و از سال 2017 توسط بنیاد TRON که یک سازمان غیرانتفاعی در سنگاپور است، نظارت میشود. این توکن در اصل یک توکن ERC20 مبتنی بر اتریوم (ETH) بود که در سال 2018 پروتکل خود را به بلاک چین تغییر داد و به همین دلیل، از نظر عملکرد، مشابه اتریوم است و حتی زمانی که به بلاک چین خود تغییر مسیر داد، ارز آن به عنوان یک توکن ساختهشده بر روی اتریوم شروع به کار کرد و سعی زیادی هم دارد تا با اتریوم رقابت کند.
لازم است بدانیم که پروتکل ترون، به دلیل استفاده از بلاک چین و فنآوری ذخیرهسازی توزیعشده، به هر کاربر اجازه میدهد تا آزادانه دادههای خود را منتشر، ذخیره و استفاده کند. این پروتکل که به تسریع تمرکززدایی اینترنت از طریق فنآوری بلاک چین و برنامههای غیرمتمرکز (DaPPS) اختصاص دارد، در سالهای اخیر با بیش از 52 میلیون کاربر در بلاک چین و بیش از 2.3 میلیارد تراکنش، عملکردی باورنکردنی را از خود نشان داده است. علاوه بر این، ترون با پیشیگرفتن از اتریوم در آوریل 2021، دارای بزرگترین عرضه در گردش سکههای پایدار در سراسر جهان است و از همین رو، در شرایط کنونی خرید ارز ترون از ( صرافی تبدیل) مراکز ارائۀ ارز دیجیتال، طرفداران زیادی دارد.
حال به سوال بعدی این مقاله میرسیم. بیت تورنت چیست و چه عملکردی دارد؟ بخش بعدی، پاسخ به همین سوال است.
بیت تورنت چیست و چگونه کار میکند؟
نام «بیت تورنت» (BitTorrent) در زمانهای گذشته و حتی قبلتر از اینکه نتفلیکس و پلتفرم های پخش فیلم شروع به کار کنند، نامش شنیده میشده است.
این پروتکل اشتراکگذاری غیرمتمرکزِ همتا به همتا (Peer-to-Peer)، در واقع یک فنآوری است که به کاربران این امکان را میدهد تا بخشی از یک فیلم یا بازی ویدیویی را دریافت کنند و دیگران با جمعکردن غیرمتمرکز فایلهای فیلم، به آن دیتا اضافه کنند.
بیت تورنت که در سال 2004 توسط برام کوهن تأسیس شد، بعداً در سال 2018 به کمپانی ترون فروخته شد و سپس، توسط یکی از شاگردان «جک ما» به نام جاستین سان که اکنون مدیرعامل بیت تورنت نیز هست، راهاندازی شد.
امروزه بیت تورنت یکی از بزرگترین شبکههای غیرمتمرکز در جهان است که با تقریباً 100 میلیون کاربر فعال، 22 درصد از ترافیک بالادستی و 3 درصد از ترافیک پایین دستی در سطح جهان را هدایت میکند.
کشف ارتباط ترون و بیت تورنت
داستان شروع ماجرای ارتباط میان ترون و بیت تورنت از اینجا شروع شد که پروتکل ترون با گذشت سه سال از آغاز به کار خود، به شبکهای تبدیل شد که تراکنشهایی با میانگین بیش از 10 میلیارد دلار در روز را انجام میداد و به یک پروتکل رقابتی بلاک چین لایه 1 که در کنار اتریوم وجود دارد، بدل شد. این ترقی تا آنجا پیش رفت که مجموع داراییهای بلاک چین ترون امروزه به بیش از 50 میلیارد دلار رسیده است و ارزش کل آن در برنامههای مالی غیرمتمرکز از 10 میلیارد دلار فراتر رفته است.
این دستآوردها انتظار «جاستین سان» بنیانگذار ترون را نسبت به توسعۀ آیندۀ این پروتکل افزایش داد. چنانکه او در نامۀ سرگشادۀ اخیرش به این چشمانداز جدید اشاره کرده و گفته است که پروتکل ترون که اکنون پنج برابر تراکنشهای روزانه PayPal را انجام میدهد، قرار است اتفاقات مهمی را رقم بزند.
در همین جاست که BTTC (زنجیرۀ بیت تورنت) به عنوان نقشی اساسی وارد شده و قرار است به عنوان راه حل لایه 2 پروتکل ترون نقش خود را ایفا کند. طبق گفتۀ جاستین سان، لایه 1 پروتکل ترون بر ارائۀ خدمات امن و سریع با کارمزد کمتر برای موسسات مالی، داراییهای رمزنگاری و امور مالی غیرمتمرکز، تمرکز خواهد کرد و در همین مسیر، زنجیرۀ بیت تورنت که یک راهحل مقیاسپذیر و cross-chain لایه 2 است، وظیفۀ انتقال DeFi، NFT،DAPP و سایر بلاک چین های نوظهور ترون را به لایه 2 برعهده داشته و راهحل های cross-chain ارائه میدهد.
زنجیرۀ بیت تورنت در واقع آغاز یک دورۀ جدید است که در آن همۀ زنجیرهها به هم متصل هستند. هرکسی که پروژههای cross-chain را دنبال میکند، احتمالا در مورد سه حمله cross-chain bridge علیه Chainswap، Anyswap و Poly Network در ماههای جولای و آگوست شنیده باشد. مجموع ضرر و زیان این اتفاق بالغ بر 628 میلیون دلار بوده است که دهها پروژه قابل توجه را تحت تأثیر قرار داده است. در همین راستا، cross-chain bridge جدید زنجیرۀ بیت تورنت نه تنها یک راهحل امنیتی کامل برای چنین حملاتی است، بلکه برخی از نیازهای فوری در این زمینه را نیز برطرف میکند.
با ارائۀ توان عملیاتی بالاتر در زنجیره اصلی و TPS بالاتر، این پل به کاربران امکان میدهد تا از هزینههای کمتر و تراکنشهای سریعتر لذت ببرند. در این میان هم توسعهدهندگان میتوانند برنامههای کاربردی را در زنجیرۀ بیت تورنت با سرعت بالاتر و هزینۀ کمتر ایجاد کنند. علاوه بر این، با مکانیزم ایمنتر و شفافتر، BTTC شفافیت کامل تمام گرهها و حسابهای نگهبانی و قابلیت ردیابی کامل تراکنشها را هم تضمین میکند. این ویژگیها امنیت داراییها را برای همه کاربران در زنجیره بیت تورنت تضمین میکند و به آنها کمک میکنند تا داراییهای اصلی را بین ترون، اتریوم و BSC به صورت غیرمتمرکز و بدون هیچ محدودیتی انتقال دهند.
علاوه بر این، در آینده نزدیک، BTTC با زنجیرههای عمومی بیشتری سازگار خواهد بود و ماموریت اتصال همه زنجیرهها را برعهده خواهد داشت. بنابراین، عصر جدیدی که در آن تمام زنجیرهها به هم متصل هستند، توسط زنجیرۀ بیت تورنت رسما آغاز شده است.
شایان ذکر است که BTTC به طور کامل با ماشین مجازی اتریوم هم سازگار خواهد بود و همانطور که در نامۀ سرگشاده جاستین سان ذکر شد، ترون 450 میلیون دلار در استراتژی DeFi خود سرمایه گذاری کرده و به اختصاص یک میلیارد دلار دیگر برای پشتیبانی از توسعهدهندگان BTTC و استخراج DeFi ادامه خواهد داد.
سخن آخر
با اعتباری که ارز دیجیتال ترون در سالهای اخیر برای خود دست و پا کرده است، اینکه به دنبال یافتن بهترین سایت خرید و فروش ارز دیجیتال برای خرید چنین رمزارزی باشیم، بیراه نخواهد بود. به واسطه اهمیت دانستن درمورد ترون و بیت تورنت، عملکرد این دو و همراهی و نحوه تعامل آنها با یکدیگر، موضوع اصلی این مقاله بوده است. امیدوارم توضیحات ارائه شده، ماهیت تعامل و ارتباط این دو مبحث جذاب را بخوبی نشان دهند.
نظرات