فوم و یونولیت از جمله مواد پرکاربردی هستند که به دلیل داشتن ویژگیهای منحصربهفردی همچون وزن بسیار کم، قیمت مناسب، حملونقل ساده، مقاومت بالا در برابر رطوبت، صوت و حرارت، امکان بازیافت، طول عمر بالا و … در بسیاری از صنایع مانند بستهبندی، ساختمانسازی، خودروسازی، غذا و دارو و …جایگاه ویژهای دارند. یونولیتها از […]
فوم و یونولیت از جمله مواد پرکاربردی هستند که به دلیل داشتن ویژگیهای منحصربهفردی همچون وزن بسیار کم، قیمت مناسب، حملونقل ساده، مقاومت بالا در برابر رطوبت، صوت و حرارت، امکان بازیافت، طول عمر بالا و … در بسیاری از صنایع مانند بستهبندی، ساختمانسازی، خودروسازی، غذا و دارو و …جایگاه ویژهای دارند. یونولیتها از تنوع و تعدد بالایی برخوردارند و هر کدام از آنها میتوانند قابلیتهای متفاوتی نیز داشته باشند. برای خرید یونولیت لازم است که عوامل و فاکتورهای مختلفی مورد توجه قرار بگیرد که قیمت آنها یکی از مهمترین فاکتورها خواهد بود. از آنجایی که برندها و شرکتهای مختلفی در زمینه تولید این مواد فعالیت دارند و عوامل مختلفی میتوانند در قیمت آنها تأثیر داشته باشند ممکن است قیمت به صورت لحظهای تغییر کند. در ادامه مطلب به بررسی قیمت فوم و یونولیت در پاییز 1401 و مهمترین عوامل مؤثر بر آنها پرداخته میشود.
یونولیت چیست و چه کاربردهایی دارد؟
فوم یا یونولیت در حقیقت به نوعی ماده متخلخل و سبک وزن گفته میشود که ماده اصلی آن استایرن مونومر است اما بیشتر از 90 درصد حجم آن از هوا تشکیل میشود. یونولیتها اولین بار در سال 1839 توسط ادوارد سیمون و به شکلی اتفاقی کشف شد. این ماده امروزه با نامهای مختلفی همچون آکاسیف، پلاستوفوم، استایروفوم و پلی استایرن انبساطی یا EPS هم شناخته میشود. یونولیتها به صورت کلی در سه مرحله پیش انبساط، تثبیت و قالبگیری تولید میشوند و سپس قالبهای بلوک مادر با استفاده از دستگاههای مختلفی همچون دستگاه CNC به انواع یونولیتهای دیواری، سقفی و ورقهای تبدیل میشوند. البته یونولیتها میتوانند انواع مختلفی داشته باشند که شامل یونولیتهای فوق فشرده، یونولیتهای فشرده، یونولیتهای سقفی استاندارد، یونولیت دیواری، یونولیت بستهبندی و حتی یونولیت تزریقی میباشند. از جمله مهمترین مزیتهای فوم و یونولیت میتوان موارد زیر را عنوان داشت:
- این ماده به راحتی قابلیت بازیافت دارد
- به دلیل حجم هوای بالا از وزن بسیاری کمی برخوردارند.
- از طول عمر بالایی برخوردار بوده و در برابر فشار، ضربه و … مقاوم هستند.
- قیمت بسیار مناسبی داشته و در برابر صوت، حرارت و رطوبت عایق میباشند.
- در برابر پوسیدگی و خوردگی مقاوم بوده و به راحتی میتوان ابعاد و سایز آنها را تغییر داد.
- سازگاری بالایی با محیط زیست داشته و آلودگی ایجاد نخواهد کرد.
البته این مواد میتوانند در کنار تمامی مزیتها و فوایدی که دارند ایراداتی نیز داشته باشند و اگر در صنایعی همچون ساختمانسازی مورد استفاده قرار میگیرند حتماً باید به این نکات توجه داشت. این مواد در صورت رنگآمیزی با رنگهای روغنی به شدت اشتعالپذیر خواهند شد، در برابر حلالهای آلی ضعیف هستند و در صورتی که در تولید آنها از کلروفلوروکربن استفاده شده باشد میتوانند برای لایه ازن مضر باشند.
قیمت فوم و یونولیت در پاییز 1401
همانطور که گفته شد قیمت یونولیت سقفی و سایر انواع یونولیتها میتوانند تحت تأثیر فاکتورها و عوامل مختلفی باشند و نمیتوان به صورت قطعی نرخ مشخصی برای آنها عنوان کرد. از جمله مهمترین فاکتورهای مؤثر در قیمت یونولیت میتوان موارد زیر را عنوان کرد:
نوع یونولیت
یونولیتها اگرچه همگی از استایرن مونومر تولید میشوند اما میتوانند نحوه تولید و شرایط تولید متفاوتی داشته باشند به همین دلیل از انواع مختلفی برخوردارند. از رایجترین یونولیتها میتوان به یونولیتهای دیواری، یونولیتهای سقفی، یونولیتهای بستهبندی، یونولیتهای فشرده و … اشاره کرد که هر کدام میتوانند خصوصیات، ویژگیها و کاربردهای متعددی داشته باشند.
دانسیته یونولیتها
در حقیقت میتوان گفت دانسیته و چگالی یونولیت اصلیترین و مهمترین عامل تعیینکننده یونولیتها است چرا که دانسیته میتواند مشخص کننده بسیاری از ویژگیهای فوم و یونولیت مانند میزان مقاومت در برابر رطوبت، وزن، میزان مقاومت در برابر فشار و ضربه و … باشد. به صورت کلی دانسیته رابطه مستقیمی با قیمت دارد و هرچه دانسیته یونولیت بیشتر باشد قیمت بیشتری نیز خواهد داشت.
میزان عرضه و تقاضا
یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر قیمت هر محصولی میزان عرضه و تقاضا است و این امر در مورد یونولیتها نیز صدق خواهد کرد. به صورت کلی استفاده از یونولیتهایی مانند یونولیت سقفی در فصول بهار و تابستان به دلیل اوجگیری ساختوساز بیشتر خواهد شد و این باعث کاهش عرضه و افزایش تقاضا میشود که در نهایت موجب افزایش قیمت آن نیز خواهد شد.
نشان استاندارد یونولیت
وجود علامت استاندارد میتواند از مهمترین فاکتورهای خرید هر محصولی باشد و زمانی که محصولی دارای نشان استاندارد باشد به این معنی است که آزمایشها و تستهای لازمه را پشت سر گذاشته و میتوان به اطمینان خاطر از آن استفاده کرد. یونولیتهای استاندارد از مواد اولیه بهتر و باکیفیتتری تولید شده و از نظر بهداشتی کاملاً سالم هستند به همین دلیل قطعاً محصولاتی که دارای نشان استاندارد هستند میتوانند قیمت بیشتری نیز داشته باشند.
هزینه مواد اولیه و خط تولید
یکی دیگر از مهمترین فاکتورهایی که میتواند در تعیین قیمت فوم و یونولیت مؤثر باشد نرخ مواد اولیه و همچنین هزینههای خط تولید است. از آنجایی که یونولیتها محصولاتی بر پایه مواد نفتی هستند مواد اولیه آنها به صورت لحظهای درگیر نوسانات قیمتی است به همین دلیل قیمت یونولیت نیز میتواند نوسان داشته باشد.
ویژگیهای یونولیت
به صورت کلی میتوان یونولیتها از نظر ویژگیها و قابلیتهای مختلفی بررسی کرد که مهمترین آنها شامل میزان مقاومت یونولیت در برابر فشار و ضربه، رطوبت، حرارت، صوت، وزن و رنگ یونولیتها، ضخامت و ابعاد یونولیتها، میزان اشتعالپذیری، ظاهر و ساختار و کیفیت پخت و … هستند و طبیعتاً هرچقدر یونولیت در این موارد وضعیت بهتری داشته باشد از قیمت بالاتری نیز برخوردار خواهد بود.
هزینههای انرژی و حملونقل
از دیگر فاکتورهایی که میتوانند نقش ویژهای در کاهش یا افزایش قیمت یونولیت در فصول مختلف داشته باشند هزینههای مربوط به قیمت انرژی و شرایط حملونقل است. چنانچه هزینههای مربوط به انرژی و حملونقل افزایش پیدا کند قیمت یونولیتها نیز دستخوش تغییر خواهد شد.
قیمت و نوسانات ارز
نوسانات نرخ ارز نیز از جمله مهمترین فاکتورهایی است که میتوان در تعیین قیمت فوم و یونولیت در پاییز 1401 مؤثر باشد. با افزایش نرخ ارز، قیمت فوم و یونولیت نیز افزایش پیدا میکند چرا که تمامی فاکتورهای مؤثر در تولید تحت تأثیر این نوسانات قرار خواهند گرفت.
- در کنار تمامی موارد گفته شده که نقش مؤثری در قیمت یونولیت دارند عوامل دیگری همچون برند و شرکت سازنده، سایت و فروشگاه عرضهکننده و … نیز میتواند در کاهش و افزایش قیمت این محصولات مؤثر باشند.
جمعبندی نهایی
یونولیت به عنوان یکی از کاربردیترین مواد در صنایع مختلفی همچون ساختمانسازی، بستهبندی و … از ویژگیهای منحصربهفردی برخوردار است و قیمت آن نیز میتواند تحت تأثیر فاکتورهای مختلفی قرار داشته باشد که مهمترین آنها شامل نوع یونولیت، قیمت مواد اولیه، نوسانات نرخ ارز، میزان عرضه و تقاضا، برند و شرکت سازنده، نشان استاندارد و … هستند و نمیتوان قیمت دقیق و مقطوعی برای آن عنوان کرد.
نظرات