مسئول موزه وقف همدان گفت: فرآیند بازپیرایی فرشهای این موزه با همکاری دانشگاه هنر و با استفاده از مواد طبیعی در حال انجام است. خسرو محمدی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: موزه وقف همدان به عنوان غنیترین موزه وقف کشور دارای حدود ۶۰ تخته فرش است که تعدادی از آنها جزء آثار برجسته و ارزشمند […]
مسئول موزه وقف همدان گفت: فرآیند بازپیرایی فرشهای این موزه با همکاری دانشگاه هنر و با استفاده از مواد طبیعی در حال انجام است.
خسرو محمدی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: موزه وقف همدان به عنوان غنیترین موزه وقف کشور دارای حدود ۶۰ تخته فرش است که تعدادی از آنها جزء آثار برجسته و ارزشمند صنعت فراموش شده فرش همدان در گذشته است.
وی با بیان اینکه فرآیند بازپیرایی این آثار با همکاری دانشگاه هنر و با استفاده از مواد طبیعی در حال انجام است، افزود: این آثار دربرگیرنده مجموعهای است که از بقاع متبرکه و موقوفات استان همدان جمعآوری شده است.
محمدی تصریح کرد: قالیهای موزه وقف همدان تنها مجموعه متمرکز و رسمی صنعت پربار و کهن فرش همدان است که پژوهشگران مشغول مطالعه و بررسی آنها هستند، همچنین همدان یکی از مراکز مهم تولید فرش در ایران بوده که ویژگی اصلی آن استحکام و تنوع نقوش است.
این باستانشناس با اشاره به اینکه قالیهای این مجموعه دارای نقوش و بافت نواحی مهربان، نهاوند، ملایر و پیرامون شهر همدان است، اضافه کرد: این آثار از تنوع خوبی برخوردار هستند و بهدلیل عمومی بودن فضای بقاع متبرکه و موقوفات بیشتر این قالیها فرسوده و دچار آسیب شده بودند که در این فرآیند ضمن رفع آسیبهای بیولوژیک آنها اقدام به رفو و تثبیت بخشهای آسیب دیده نیز شد.
مسئول موزه وقف همدان مطرح کرد: سه اثر از این مجموعه دارای کتیبه هستند که مهمترین کتیبه مربوط به زیلوی آستان متبرک امامزاده محسن (امامزاده کوه) است، این زیلو در چهار سال پیش توسط دو برادر اهل لالجین به نامهای علیرضا و یدالله ارغوانی در سال ۱۴۰۲ هـ.ق وقف امامزاده کوه شده است.
محمدی افزود: این کتیبه نشان میدهد که بقاع متبرکه یکی از مهمترین مراکز فرهنگی و مذهبی در فرهنگ عمومی مردم همدان بوده است و اهمیت آن تا بدان جا بوده که فرد یا افرادی نذورات و وقفیات خود را بهصورت فرشینه و بافته به آن مکان وقف و نذر میکردند.
این پژوهشگر اظهار کرد: اهمیت این مطلب آنجایی بیشتر نمود پیدا میکند که میبینیم واقفین با درج کتیبه و نام خود بر آثار مزبور سعی در جاودانه کردن نام خود کرده و این نشان دهنده اهمیت فرهنگ وقف در فرهنگ اجتماعی مردمان این دیار است.
وی ادامه داد: اثر دیگر کتیبهدار این مجموعه که بهدلیل کتیبه بافته شده در آن از اهمیت برخوردار است، قالیچه کوچکی است که به دست ابراهیم طاووسی در سال ۱۳۴۶ خورشیدی بافته شده و وقف امامزاده محسن (امامزاده کوه) شده است.
محمدی تصریح کرد: موزه وقف همدان با بیش از هزار قطعه اشیاء وقفی و نذری یک موزه تخصصی با رویکرد شناخت فرهنگ بومی مردم استان همدان است که با معرفی و مطالعه آثار بازمانده از گذشته بهطور ویژه به موضوع فرهنگ دینی و مذهبی مردم استان همدان میپردازد. این موزه پرتویی بر فرهنگ فراموش شده نیکوکاری، وقف و نذر افکنده و در صدد است تا با کمک پژوهشگران رشتههای مختلف به توسعه و ارتقاء فرهنگ نوع دوستی بپردازد.
منبع: ايسنا
نظرات